Æblekage – og også lidt om hvordan jeg “prepper” [UPDATE] Opskrift

[UPDATE] Nederst i dette indlæg har jeg skrevet min egen opskrift på denne lækre æblekage. Det er op til dig om du vil læse al mit bavl igennem først. Men hvis det ikke underholder, kan det være det kan være en hjælp i din egen bagning. Uanset hvad, ønsker jeg dig – God fornøjelse 🙂

Jeg må være blevet grebet så meget af alt det nye og spændende bagværk i Edward Gees bog, at jeg fuldstændig har ignoreret Skandinavien. Men det har jeg gjort noget ved nu. Æblerne er fantastiske på denne tid af året, og da vi er velsignede med vores eget æbletræ på 2. år, var det mest nærliggende at bruge høsten i noget bagværk. Derfor har jeg denne gang lavet en rigtig lækker æblekage.

Jeg er elsker at have egen have. Og jeg elsker at vi endelig er begyndt at plante frugttræer. For der er ikke noget mere tilfredsstillende end at kunne sørge for sig selv. Vi er langt fra selvforsynende. Vores æbletræ plantede vi for 2 år siden, og først i år har vi fået plantet pære- og kirsebærtræer. Så det varer nok lidt før vi har nok til både fryser og henkogning.

Allan bemærkede i går, at jeg er lidt af en “prepper”. Ved i hvad det er? Det er de der lidt halvskøre kugler – primært i USA, som forbereder sig på dommedag. De bygger underjordiske bunkere, der kan modstå en atomkrig. De render rundt med semiautomatiske skydevåben så de kan forsvare sig mod zombier. De tørrer, henkoger og opbevarer tøndevis af forråd, så de lige kan klare sig de første årtier i en postapokalyptisk fremtid som de er overbevist om er nært forestående.

Og selvom jeg på ingen måde frygter verdens forfald, så er jeg lidt af en prepper. Jeg fylder fryseren op med masser af kød når det er på tilbud. Jeg bager altid lige lidt ekstra kage til fryseren “så har vi noget vi lige kan tage op hvis der kommer gæster”. Mit højtelskede spisekammer som min mand og svigerfar har bygget er ved at løbe tør for plads, fordi jeg er god til at fylde det op med tørvarer så vi i hvert fald aldrig mangler bagepulver, pasta og alskens andre lækkerier. For eksempel har jeg i øjeblikket 4 ruller bagepapir, 4 flasker vanilieessens og 13 forskellige slags krymmel/topping.

Jeg har også altid et ekstra eksemplar af det “rigtige” kalenderlys fra Asp Holmblad (det originale kalenderlys fra 1942 med de røde nisser og det grønne gran) for det tilfældes skyld at der skulle udbryde en ekstraordinær varemangel, fabrikken brændte lige inden jul eller designet blev udfaset. Det kalenderlys hører altså til julen som jeg kender den, og selvom jeg godt ved at jeg bevæger mig på kanten af hvad der er normalt, så har jeg det nu engang bedst velvidende, at vi i hvert fald kan klare os én jul mere.

Den anden dag skulle Allan skifte sin tandbørste og tager kurven ud som står under vasken på badeværelset. Deri har jeg forsyninger til tandbørstningen. Og han måtte le. Jeg havde tandpasta nok til et par år, og kunne også konstatere ved nærmere optælling at vi ikke løber tør for tandbørster lige foreløbig. Men det er fordi jeg i mit hoved har indekspriser til alt. Jeg køber f.eks. ikke tandpasta medmindre det er under 20 kroner. Men så køber jeg også rigeligt til gengæld.

Så ja. Jeg er vist lidt af en prepper. Og min kommende frugthave er et led i samme strategi. Jeg vil ikke mangle noget. Ikke fordi jeg frygter at en atomkrig bryder ud og tandpastaen tidobles i pris. Det føles bare rart at vide, at vi ikke behøver at mangle noget. Det giver en form for tryghed og ro. Og så er det da ikke mindst en enorm glæde, at kunne gå ud og plukke æbler på eget æbletræ, når man lige står og skal bage æblekage.

Så jeg traskede glad ud i haven og plukkede en lille skål æbler, og kunne derefter gå i gang med at bage kagen.

Efter springformen er smurt, skal der knuste biscotti i bunden. Det lå jeg ikke lige inde med, og syntes måske det var lidt ekstravagant at købe biscotti når jeg kun skulle bruge 3 spiseskefulde. Så jeg brugte knuste makroner i stedet for. Det er ved i bund og grund næsten det samme. Det fungerede i hvert fald fint.

Som altid proklamerer jeg, når jeg går i gang med at bage, at så er der hjemmebag til kaffetid. I vanlig stil, kom og gik kaffetid uden hjemmebag, for jeg var stadig i gang. Jeg følte da også et vist pres for at blive færdig, men måtte til sidst blot proklamere, at i morgen til kaffetid er der hjemmebag. Jeg er jo lidt en tidsoptimist, så jeg tror  slet ikke at Allan tager mig seriøst når jeg kommer med mine optimistiske forudsigelser.

Jeg startede med at piske smør og sukker til en cremet masse. Jeg så meget frem til at slikke piskerne til elpiskeren, og det var da også imens jeg koncentreret lirkede tungen igennem metalpindene med dej på hage og næsetip, at jeg i opskriften læste lidt videre og opdagede, at jeg derefter skulle piske æggene i.

Så tog jeg piskerne ud af munden og med dej i hele hovedet og et fåret udtryk klaskede mig selv i panden, og greb ud efter opvaskebørsten.

Da det hele var pisket, skulle æblebådende vendes i kanelsukker. Manner en duft af jul, der bredte sig! Jeg var glad for at de ikke alle kunne være på kagen, for jeg ville virkelig gerne snacke nogen kanelæblebåde.

Derefter skulle kagen drysses med hakkede mandler. Jeg brugte dog kun 1/5 af de i opskriften angivne mandler. Så syntes jeg der var nok.

Imens kagen bagte kiggede jeg til den, og opdagede at den lækkede i bunden. Jeg håbede godt nok at kagen snart ville koagulere så der ikke kun var æbler tilbage når den var færdig. Heldigvis dryppede den ikke mere end du kan se på nedenstående billede.

Jeg kan desværre ikke sige noget om hvordan den smager endnu. Jeg smagte lige en luns kage der var “faldet af”…Det smagte lækkert, men ellers venter jeg til kaffetid. Jeg skriver lige hvordan det går, men mon ikke det smager fint 🙂

Edit: Kagen er lækker og svampet, og fyldet er sødt og krydret. Perfekt til en regnvejrsdag!

Opskrift på Æblekage

Du skal bruge:

 • 5-6 knuste makroner (Kagerne man køber – ikke æggehvidemakroner)
 • 225 g blødt smør
 • 275 g sukker
 • 4 æg
 • 175 g hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 4-5 små el. 3-4 store æbler
 • Kanelsukker (lige dele kanel og sukker blandet sammen)
 • 50 g hakkede mandler
 1. Start med at tænde ovnen på 180 grader. Mål og vej alle ingredienser af og hav dem klar. Smør en springform (23 cm) og drys bunden med de knuste makroner.
 2. Smør og sukker piskes cremet med elpisker/røremaskine.
 3. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk massen ensartet efter hvert æg.
 4. Mel og bagepulver sigtes i smørmassen og det hele røres sammen med en ske.
 5. Fordel kagedejen i springformen. Glat den lidt ud.
 6. Vend æblebådene i kanelsukker og arranger dem på dejen som du ønsker. Pres dem let ned i dejen så ca. 2/3 stikker op.
 7. Drys de hakkede mandler ovenpå.
 8. Bag kagen i den forvarmede ovn i 50 minutter. Når du kan stikke en skarp genstand ned i kagen og tage den op igen uden at noget hænger ved, er den færdig.
 9. Server kagen varm eller kold. Den smager godt uanset.

Anette

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *