Afrikanske ingefærsmåkager – Vækker en tiger i dig!

Denne gang går turen til det afrikanske kontinent. Jeg har bagt nogle hidsige små ingefærsmåkager, der smagsmæssigt er i en helt anden boldgade end de småkager vi typisk kender til på den nordlige halvkugle.

Der er både ingefær og cayennepeber i og kun ganske lidt sukker. Så der er spark i dem, må man sige. Jeg ville faktisk gå så langt som til at sige, at de fremfor at blive serveret for bedstemor på mågestellet om søndagen, bør indtages i sengen som det første om morgnen. Og så tror jeg ellers, at maven holder sig regelmæssig resten af dagen.

Efter min nedtrykkende oplevelse med at bage sachertorte følte jeg, at jeg havde brug for at få gravet min selvtillid op af det metertykke mudder den sad fast i. En småkage lyder da ikke så kompliceret, og lige præcis denne opskrift var ret simpel. Den krævede seks ingredienser: Mel, sukker, stødt ingefær, cayennepeber, smør og vand.

Det var altså den perfekte rebound-opskrift, og modsat mine andre bageprojekter i denne udfordring, gik det hele faktisk som smurt. Beklager, det kan næsten ikke blive mere kedeligt.

Det var faktisk så simpelt, at jeg ikke kan undgå at være lidt skuffet. Måske der ikke var nok udfordring i at bage disse småkager.

Mine genvordigheder var i bagatelklassen.

For eksempel baksede lidt på tredje og sidste trin i opskriften, hvor jeg skulle rulle dejen ud. ifølge opskriften skulle dejen være af en tykkelse på 1 cm.

Jeg er typen, der godt kan blive grebet lidt af stemningen når jeg skal rulle med en kagerulle. Det går typisk meget energisk og voldsomt for sig. Hvor langt kan jeg mon strække dejen ud? Hvor mange kager kan jeg mod presse ud af den? Jeg er nemlig også typen, der er vældig glad for mængder. Jo flere kager des bedre.

Jeg kan ikke gøre noget ved det. Jeg tror, at det er instinktbaseret. Det er et spørgsmål om overlevelse. Jeg er sikker på at hulekvinderne i fordoms tid, tænkte det samme når de rullede dej ud til småkager. Der skal jo være nok kager til, at man lige kan overleve næste istid.

Så jeg fik altså i første omgang rullet for tyndt ud. Næste omgang prøvede jeg, at holde mig til reglerne, og den blev vist 1 cm over det meste. På billedet nedenfor kan du se forskellen på de tre pladefulde småkager jeg havde i ovnen.

De to først er fra den portion der blev rullet lidt rigelig tyndt. Den første fik 15 minutter i ovnen, og den anden fik 20 minutter. Jeg fortrækker den første, som ikke er så sprød som den der bagte i 20 minutter. Farven passer også bedre med den på billedet i bogen.

Den sidste småkage er fra den portion, hvor jeg forsøgte at makke ret. Den fik 20 minutter i ovnen, og blev nærmest som en lille scone. Den var jeg ikke for vild med, da  – og jeg troede aldrig jeg skulle sige det her – der var alt for meget småkage at spise.

Alle der kender mig, får nu lov til lige at tage et øjeblik, og rulle kæben op fra mellemrumstasten.

Jeg plejer normalt ikke at klage over, at der er for meget kage. Jeg kan derimod godt blive lidt agressiv og ubehagelig, hvis jeg ikke får noget at spise, herunder kage. Jeg tror igen, at det er min indre hulekvinde, der desperat forsøger at overleve den næste istid.

Men jeg kunne altså ikke spise særligt mange af de her småkager ad gangen. Og helt atypisk blev der lavet småkager af hele dejen. Normalt har jeg ellers småspist 1/4 af dejen inden de kommer i ovnen.

På grund af de stærke krydderier, er det altså ikke en småkage du æder dig mæt i. Det er ikke som  i vanvare at tage hul på den citronmåne du har stående i spisekammeret i tilfælde af uinviterede gæster (eller en pludselig opstået istid), hvor der kun er krummer tilbage efter 10 minutter.

De her småkager bider – og de bider hårdt.

Opskriften siger, at de kan holde sig i en uge, og jeg er overbevist. Det kan endda være, at der ligger lidt tilbage på bunden af kagedåsen når ugen er gået.

Kender jeg mig selv ret, kører jeg dog nok alligevel resterne ned fremfor at smide dem ud. Man er vel en nærig, jysk hulekvinde inderst inde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.