Baguettes – og en hilsen fra barselsland

Endelig er tre måneders tørke og hede forbi. Farvel til hævede kolosfødder og mere eller mindre nedkølende (mest mindre) sovestillinger i bedste ventruvianske stil. Og så sidder man her på den anden side – ikke længere højgravid og med udsigt til gråvejr og småregn. Livet er herligt!

Nu er det på tide at vride lidt fornuft ud af den søvnunderskudsramte ammehjerne (hvem har også brug for mere end 4 timers usammenhængende søvn) og starte roligt op på min udfordring igen.

Jeg har gjort som i tv og snydt lidt. Jeg har forberedt mig lidt på barslen ved at bage lidt “til skuffen”.

Disse baguettes bagte jeg f.eks. i juni, hvor jeg havde den fornøjelse at have en god veninde som logerende i et par uger. Jeg elsker at være værtinde, og at forkæle mine gæster. Så selvom det havde været tusind gange nemmere at købe baguettes fra bageren, følte jeg det ville være spild, når der nu alligevel er baguettes der skal bages i forbindelse med udfordringen. Og så kan jeg godt lide at teste mig selv lidt af engang imellem. Udvide mit glutenholdige repertoire om du vil.

Jeg gik i gang med at bage kl. 9 – og gudskelov for det. Som det sig hør og bør, får jeg først læst opskriften lige inden jeg finder ud af at jeg mangler noget, eller er kommet for sent i gang. Denne dag var ingen undtagelse, men det ordnede sig alligevel – og meget ukarakteristisk  – til min fordel. Baguettesene skal nemlig hæve 8 1/2 time. Så det var ikke helt skidt at jeg – helt tilfældigt – kom tidligt i gang. Så var man da endelig forberedt for en gangs skyld – om end det kan krediteres held mere end forstand.

Vand og gær skulle blandes i et lille hul i melet i en skål. Jeg var lidt nervøs for om gæren ville nå at opløse sig inden de tørre ingredienser blev indblandet, men det gik helt fint. Dejen kom herefter på køl i knap 8 timer. Jeg snød også lidt her, men det skulle jo også gerne kunne nå at blive færdig inden aftensmaden.

Derefter delte jeg dejen i 4 stykker. Jeg må ikke se for godt ud, for mit øjemål er lige så skarpt som en mops’ næseparti.  Lad os bare sige, at resultatet var liiiidt ujævnt. Eller også skal vi bare sige, at jeg forsøgte at demonstrere 4 måder en baguette kan formes på. Der var i hvert fald ikke to der så ens ud. Det er så her jeg plejer at redde den ved at sige at jeg foretrækker min mad lidt “rustik”, og så er alt tilgivet.

Jeg endte med at samle de to mindste dejstykker til en – lettere forvokset -baguettes. I et sidste desperat forsøg på at få bagermestertryllestøv drysset ned over mine umage amatørbrød satte jeg min lid til at “de nok indhenter hinanden under hævningen”…

…Jeg giver varmen skylden for den hjernefis.

De var naturligvis lige så ujævne da hævningen var færdig som da hævningen lige var begyndt. Duh! Faktisk var de slet ikke hævet rigtig, men det gjorde de til gengæld til den store guldmedalje da de blev udsat for 240 grader celcius i en semi-beskidt Siemens ovn. Så meget at jeg nu kunne konstatere at have bagt 2 baguettes i indbyrdes afvigende højder og drøjder samt 1 mindre franskbrød.

Det kan godt være de tilsammen ikke var nogen umiddelbar fryd for det æstetisk kritiske øje, men serverer man dem hver for sig er der ingen der opdager det. Og så smagte det rigtig lækkert, og havde en sprød skorpe. 

 

Så med forholdsvis få reelle arbejdstimer investeret var det muligt for mig at få temmelig stort udbytte på overskudsfronten.

Alt i alt et vellykket bagværk pakket ind i den sædvanlige, trygge kaos.

Nyd jeres regnvejrsdag!

De bedste hilsner fra barselsland

Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.