Trekornsbrød – Det brød jeg mig ikke om

Fra afsnittet omkring bagværk fra Storbritannien valgte jeg at bage trekornsbrød. Så kunne der være hjemmebag til morgenmaden for en gangs skyld. Jeg var ved at være lidt træt af frostrundstykker.

I indledningen til opskriften lokkes jeg med betegnelsen, at det er et “let brød” der “ikke behøver at blive ristet”. Uuuh, det bliver godt, sagde jeg og gned mine håndflader forventningsfuldt imod hinanden. Lad mig komme i gang.

Først læste jeg opskriften grundigt igennem. Jeg har i denne challenge efterhånden lært, at det er en ret god ide.

Der skal bruges hvedemel og en mindre mængde rugmel. Derudover består ingredienserne af skummetmælkspulver, salt, sukker, gær, olie, vand, birkes, sesamfrø, citronsaft og en teske.

En teske? tænker du nu.

Ja, en teske. Havde det ikke været for en topping af solsikkefrø, var dette brød blevet til et tokornsbrød. Den stakkels praktikant på forlaget, der har renskrevet Edward Gees fedtede noter, en sen aftenstund hvor kaffemaskinen stod til afkalkning, har nemlig glemt at tilføje en ingrediens. Der står bare, at der skal 1 tsk i. Men der står ikke hvad der skal ligge på den teske. Allan mente, at det så måtte betyde, at der rent faktisk skulle en teske i. Man skal jo følge opskriften. Det kan være man skal komme en sølvske i, og der bare er tale om en skrivefejl i brødets navn? Det kan være der skulle have stået Tretårnsbrød i stedet for Trekornsbrød?

Jeg valgte at ignorere den lapsus og satsede på at teskeen skulle have indeholdt kerner og ikke noget fundamentalt.

Måske det skulle vise sig at blive første skridt på vejen til mit nederlag…

Hvorfor skal der citronsaft i?

Ja, det undrer i jer nok over. Men det er der en god forklaring på. Ascorbinsyre, der er bedre kendt som C-vitamin, findes naturligt i citrusfrugter. Tilsætter man ascorbinsyre til mel i små mængder, optager den ilt fra luften som den afgiver til melet. Derved forbedres melets bageevne, idet denne iltning af melet hæmmer de proteinstofnedbrydende enzymer i melet. Proteinindholdet i mel er afgørende for dannelsen af gluten. Gluten er afgørende for at luftigt og velhævet bagværk. Derudover er proteinstofferne med til at stabilisere brødet under bagningen så det beholder sin form.

Almindeligt supermarkedshvedemel har typisk et proteinindhold på ca 10 gram pr. 100 gram. Rugmel derimod har et lavere proteinindhold på ca. 8 gram pr. 100 gram. Det giver således god mening at hjælpe glutendannelsen lidt på vej når man arbejder med rugmel.

Den sjove anekdote om den genstridige flaske citronsaft

Så jeg købte en flaske med citronsaft. Men kunne jeg åbne den. NEJ.

Så var det vel nok godt, at der var en stærk mand i huset, tænker du. Men Allan kunne heller ikke få skruet låget af. Han var ikke meget for det. Det var første gang han måtte give et uforløst låg tilbage til sin viv.

Det huede ham ikke, kunne jeg se. Og efter at have nedstirret den lille grønne flaske med en tavs og beslutsom mine i noget tid sagde ham “Jeg henter rørtangen” og drejede resolut om på hælen og gik stædigt mod skuret som var han på vej i krig for fædrelandet.

Til lyden af strygere og trommer tog helten sit våben, hævede det over fjenden og reddede dagen.

Men mit brød stod ikke til at redde

Dejen var meget svær at ælte. Jeg følte at der var et misforhold mellem tørstoffer og væske. Det var meget svært at få dannet gluten og efter 15 minutters æltning gad jeg simpelthen ikke mere. Dejen hang fortsat ikke godt sammen. Der var ikke dannet det net af gluten der gør dejen elastisk og smidig.

Brødet hævede da heller ikke så godt op, og da det var færdigbagt var det tungt og tæt uden luft. Det kunne spises ristet. Men det var ikke den store fornøjelse heller.

Men Allan er ikke den eneste kriger her i huset. Jeg var overbevist om at jeg fejlede ved æltningen, og besluttede mig for at lave brødet én gang til, men denne gang ved hjælp af røremaskinen, der har en hel del flere muskler end jeg.

Resultatet blev det samme tunge brød.

Måske jeg skulle have kommet den teske i alligevel…

Men hvis nogen har lyst til at bage et let og lækkert brød kan jeg anbefale Kvalimads opskrift på franskbrød. Han er drøngod til at forklare processen bl.a. ved hjælp af videoer. Da jeg for tredje gang ville forsøge at lave et morgenbrød, brugte jeg denne opskrift, og det lykkedes perfekt.

Helt uden at bruge en teske.

Hav en skøn søndag

Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.